Înţelepciunea vulturelui


Vulturul este pasărea cea mai longevivă a speciei sale. Ajunge să trăiască până la 70 de ani, dar ca să ajungă la vârsta aceasta, la 40 de ani trebuie să ia o decizie foarte serioasă şi dificilă.

La 40 de ani, ghiarele lui sunt strânse şi flexibile şi nu reuşeşte să-şi apuce prada pentru a se hrăni. Ciocul lui lung şi ascuţit se înconvoaie înspre piept. Aripile sunt îmbătrânite şi grele, iar penele groase. Să zboare devine dintr-o dată extrem de greu! Atunci, vulturul nu mai are decât două alternative: să moară sau să înfrunte un dureros proces de înnoire care va dura 150 de zile. Acest proces constă în zborul pe culmile unui munte; trebuie să zboare acolo, într-un cuib aproape de un zid mare, unde să nu trebuiască să zboare.

După ce a găsit acest loc, vulturul începe să dea în perete cu ciocul până ce reuşeşte să şi-l smulgă. Pe urmă, trebuie să aştepte să-i crească un cioc nou cu care va desprinde pe rând toate ghiarele. Când noile ghiare vor începe să crească, va trebui să desprindă cu ele toate penele vechi. După cinci luni, iese pentru a-şi face zborul de înnoire şi mai trăieşte încă 30 de ani.

În vieţile noastre, de multe ori trebuie să ne adăpostim pentru o anumită perioadă de timp şi să începem un procea de înnoire; pentru a ne continua zborul spre victorie, trebuie să ne desprindem de obiceiuri, tradiţii şi amintiri care  ne-au provocat durere. Doar aşa, eliberaţi de greutatea trecutului, putem să ne bucurăm de rezultatul valoros pe care-l aduce cu sine o reînnoire.

Lasă un comentariu